تعمیر Niddle Valve (شیر سوزنی)

تعمیر-شیر-سوزنی_26

معرفی شیر سوزنی (Needle valve)

شیرهای سوزنی، که بعضاً به آنها شیرهای پیستونی نیز گفته می‌شود، شیرهای تنظیم‌کننده هستند که به‌وسیلۀ آن جریان و فشار سیّال را به خوبی کنترل و تنظیم می شود . در این نوع شیر بعلت حلقوی بودن سطح مقطع عبور جریان ، از ایجاد ارتعاش و لرزش جلوگیری شده، همچنین تغییرات مقدار دبی نسبت به درصد گشودگی شیر خطی می باشد. حركت مستقیم پیستون شیر به سمت جلو باعث كم شدن مقدار دبی و حرکت به سمت عقب پیستون باعث افزایش دبی و در مکانیزم آبندی آن با قرار گرفتن سیت پیستون بر روی سیت بدنه باعث آببندی شیر می شود.

تقسیم‌بندی انواع Needle valve از نظر انواع نشیمن‌گاه

انتخاب نشیمنگاه مختلف کاربرد آن در شرایط مختلف را میسر میسازد .

الف شیر سوزنی نرمال یا استاندارد :

از این شیرها در خطوط لوله برای کنترل استفاده می گردد و فشار سیال قبل شیر به فشار کمتر بعد از شیر تغییر می یابد .

 

ب – نشیمنگاه پره ای :

از این شیر ها در مواقعی که اختلاف فشار زیاد و فشار پایین دست در حد کافی باشد استفاده می گردد .

 

پ سیلندر شیار دار :

از این شیر ها در واقعی که اختلاف فشار زیاد و فشار پایین دست کم باشد مانند ورودی مخازن استفاده گردیده همچنین جهت اپتیمم کردن عملکرد پمپ های سیال کاربرد دارد .

 

ت سیلندر سوراخ دار :

از این شیر ها در واقعی که اختلاف فشار زیاد و فشار پایین دست کم باشد مانند ورودی مخازن استفاده گردیده و این شیر ها به عنوان ضد کاویتاسیون نامگذاری می شوند .

 

معرفی اجزای Needle valve (شیر سوزنی)

در زمان خارج بودن نیروگاه از مدار با توجه به اینکه آب شرب شهر سمنان توسط این خط لوله تامین میگردد لازم است همواره آب توسط یک جایگزین (مسیر بای پس) وارد مخزن شده و زنجیره تامین آب قطع نگردد. جهت کنترل این مسیر و بستن آن در زمان استارت بودن نیروگاه از شیر سوزنی DN 500  ساخت شرکت مکانیک آب استفاده می گردد ، این شیر از مدل سیلندر شیاردار می‌باشد و سیستم کنترلی آن اکچویتور برقی ۶۰ نیوتن  AUMA   است.

 

 خرابی شیر کنترل مسیر بای پس :

 در هنگام تریپ خوردن نیروگاه به هر علت یا توقف نرمال نیروگاه ، اکچویتور برقی شیر با استفاده از سیستم کنترل PLC فرمان باز شدن دریافت میکند در هنگام تغیر پوزیشن به دلیل خطای (Torque fault  ) اکچویتور برقی AUMA  ، ناشی از حرکت سفت و روان نبودن شفت گیربکس باعث توقف حرکت اکچویتور و داغ شدن موتور آن میگردید با بررسی انجام شده و باز کردن اکچویتور و بستن هندویل دستی و چرخاندن شفت گربکس به وسیله دست متوجه خرابی شیر و عدم حرکت آن شدیم . لذا جهت بررسی دلیل عدم حرکت روان شفت گیربکس تصمیم به باز کردن شیر گرفتیم .

مراحل باز کردن شیر سوزنی و تعمیر آن

ابتدا پیچ های سیل آبندی شیر سوزنی باز گردید سپس شیرتوسط خرک و جرثقیل دستی جهت سهولت کار به حالت عمودی قرار داده شد .

پیچ های سیلندر شیار دار باز گردیده و با سفت کردن پیچ های ریگلاژ سلندر شیار دار خارج گردید .

پین اتصال شاتون ( میله رابط بین پیستون و میل لنگ ) خارج گردید و سپس پیستون تا نزدیکی سیل آبندی توسط ابزار مخصوص موجود در تصویر ذیل بالا کشیده شد جهت جلوگیری از آسیب زدن پیستون به سیل آبندی بین آنها گسگت قرار داده و بعد با سفت کردن پیچ مرکزی ابزار پیستون و سیل هر دو از داخل بدنه شیر بیرون کشیده شد .

بعد از خارج کردن پیستون مشاهده گردید یکی از گایدهای راهنمای حرکتی پیستون که وظیفه مرکز نگاه داشتن پیستون را برعهده دارد و جنس آن از برنز می باشد به دلیل بریدن پیچ از محل خود خارج گردیده است .

مشاهده شد دو ردیف اورینگ آبندی سیلندر نیز پاره شده است . وظیفه این اورینگ جلوگیری از نشت آب به داخل محفظه میلنگ و شاتون در زمان بسته بودن شیر و همچنین به عنوان یک ضربه گیر مانع از ارتعاش پیستون ( ناشی از ضربه برخود آب با پیستون ) می شود لازم به ذکر است کمترین لقی در قطعات شیر سوزنی در زمان باز بودن شیر به دلیل ضربه آب باعث ویبره شدید در لوله میگردد ، این ارتعاشات به صورت تناوبی اعمال میشود باعث تشدید تنش خستگی و ایجاد میکرو ترکها در اتصالات و جوش ها می گردد .

شفت اصلی ، میل لنگ ، شاتون از نظر خوردگی و لقی بررسی گردید که مشکلی نداشتند . وجود هر گونه لقی غیر مجاز در مفصل ها باعث ایجاد حرکت های ضربه ای ناشی از نیروی محوری جهت حرکت پیستون و همچنین امکان آبندی نشدن کامل شیر وجود دارد .

باز کردن درب گیربکس وچرخاندن فلکه گیربکس به صورت دستی عملکرد چرخدنده حلزونی آن مورد بررسی قرار گرفت  که فاقد مشکل و چرخش شفت آن روان بود ،گریس روانکار آن به دلیل ورود آب و سفت شدن تعویض و درب گیربکس بسته شد .

بدنه پیستون توسط سمباده p220 رسوب زدایی گردید .

بدنه سیلندر شیار دار توسط سمباده p220 رسوب زدایی گردید .

گاید راهنما خارج گردیده از محل خود توسط تراشکاری جای پیچ آن قلاویز و مجدد نصب گردید .

اورینگ های خراب شده تعویض گردید .

جهت سهولت در جا انداختن پیستون روغن کاری و سپس پیستون درون گایدهای راهنما قرار گرفت .

لاستیک آبندی بین سیلندر شیاردار و پیستون در محل خود قرار داده شد .

پین اتصال شاتون به پیستون در جای خود قرارداده شد و پیچ قفل کننده آن بسته شد

سیلندر شیاردار بر روی پیستون قرار گرفته و پیچ های آن بسته شد و سیل آبندی بدنه بر روی شیر قرار گرفت .

سیل آبندی توسط چکش پلاستیکی جا زده شده و پیچ های آن بسته شد . و بعد از تست گیربکس با هندویل دستی و اطمینان از روان بودن عملکرد آن ، شیر جهت تست باز و بسته شدن توسط اکچویتور به محل نصب منتقل شد .

بعد از نصب اکچویتور برقی AUMA  صحت عملکرد شیر مورد بررسی و تایید قرار گرفت .

شیر در مسیر نصب گردید و بعد  از بازرسی جهت عدم وجود هر گونه  نشتی در اتصالات و فلنچ ها نیروگاه استارت و با شبکه سنکرون شد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *